Thuis maken

We zitten er allemaal middenin; de Corona crisis. We leren allemaal ineens met reuze sprongen hoe belangrijk leraren zijn en hoe ontzettend moeilijk thuisonderwijs is. Toch is deze vreemde periode ook bijzonder, want wanneer heb je nou zoveel tijd samen? Tijd om te maken met je kind?

Om je te helpen hebben we hier al onze maak-aktiviteiten voor thuis op een rij gezet. Want de meeste kinderen spelen liever met hun ouders dan dat ze een scherm gebruiken. En het is verbindend samen aan het maken te gaan. En – in het kader van thuisonderwijs- reuze leerzaam.

Het grote #zomerthuisbklijfklooiboek (ook leuk in de winter).

In het grote #zomerthuisblijfklooiboek vind je bijna 30 ontspannen klooi- en maakactiviteiten om samen met je kind te doen. Gratis download hier.

Boekje: hoe maak je thuis?

In dit boekje leggen we uit hoe je thuis de juiste omstandigheden creëert. Wat heb je nodig voor maken?

6regels

Hoe zorg je dat ook voor jou het interessant is? Hoe komt het dat het soms zo moeilijk is om echt mee te spelen met je kind? Hoe maak je het ook voor jou leuk?

ooksaai

En tenslotte krijg je een aantal tips van ons.

Hier kun je het boekje gratis downloaden.

Poster: 50 tools

Op deze poster staan alle 50 tools* die kinderen wat ons betreft moeten hebben leren kennen voor hun 12e jaar. Een Klooicanon. De poster kun je gratis downloaden en lekker afvinken.

Je hebt waarschijnlijk niet alle gereedschappen in huis, maar een aantal zeker wel. Goed moment om die samen eens te oefenen.

En hoe doe je het dan? Veel weet je als ouder en kun je leren aan je kind. En kom je er -bijvoorbeeld met de haaknaald- niet uit, kijk dan eens bij on ze minimaakcursussen, of bij de Klokhuis Hoedoejedatjes. Daar worden veel technieken uitgelegd.

Bo bouwt een boot

Ik schreef samen met Dieuwertje Boeren het boek Bo bouwt een boot. Luid bejubeld en -daardoor- overal uitverkocht.

Doe als Bo

Achterin het boek staan 10 spreads over gereedschap. Geschiedenis, hoe het werkt en een doe het zelf. Speciaal voor deze crisis heb ik van die pagina’s een pdf gemaakt. Kunnen jullie lekker aan de slag.

Gratis download hier.

Aan de slag met tape: Tapenen!

We stellen ons zo voor dat ieder huisgezin wel een paar rollen tape heeft. Met die tape kun je geweldige dingen doen. Wat? Dat vind je in ons boekje Tapenen. Er staan dingen in met duct tape, papiertape en andere tape. Voor binnen en voor buiten.

Gratis download hier.

Het Dikke Boek van Max en Ro

Bij onze poster maken we een boek in 50 delen, samen met de internationale maker-community. Het boek is een comic waarin hoofdpersonen Max en Ro van alles uitzoeken en jou leren ook zelf gereedschappen te maken en er mee te werken. We publiceren de hoofdstukken los en gratis via onze site. Zo kun je meteen aan de slag.

Je leest het boek op een device:

Of je print, knipt en vouwt de hoofdstukken zelf:

Hoofdstuk 1: de hoofdpersonen

Wie zijn Max en Ro? En wat gaan ze allemaal doen? Download het hier.

Hoofdstuk 2: de boor

7500 jaar geleden al gebruikt door tandartsen! Lees er alles over en maak je eigen boogboor.

Hoofdstuk 3: beton

Al gebruikt door Romeinen in hun aquaducten en in de Grote Chinese Muur: beton. Download het hier en start het betonstorten!

Hoofdstuk 4: de waterpas

En alweer de Romeinen! En wat over Newton en zwaartekracht. En je maakt je eigen schietlood met een oude pizzadoos. Downloaden maarrrr (Benieuwd wat jullie vanavond eten…)

Hoofdstuk 6: blauwdrukken

En de nieuwste: blauwdrukken. Met een mooi overzicht van de geschiedenis van de fotografie. De chemicaliën moet je wel even bestellen. Aan de slag.

Arvind Gupta

En als je daar niet genoeg aan hebt… wij zijn ontzettend geïnspireerd door Arvind Gupta. Hij is een speelgoedmaker en wetenschapspromotor uit India. Met zijn toys from trash laat hij zien dat wetenschappelijk spelen/ leren/ ontdekken overal, met hele gewone spullen door iedereen mogelijk is. Als je kijkt als Gupta zal jullie rommel-la een geweldige bron blijken.

In zijn wereldberoemde TED-talk doet hij voor hoe eenvoudig leren over wetenschap kan zijn.

Op zijn site vind je honderden projecten om zelf te maken.

(Image: Arvind Gupta, Toys from trash)

Hebben jullie bijvoorbeeld al eens op een ballon gezeten?

(Image: Arvind Gupta, Toys from trash)